ورود
یکی از چالشهایی که دولت و علیالخصوص، سازمان امور مالیاتی در سالهای اخیر با آن مواجه بوده است، فرار مالیاتی برخی از مودیان بوده که موجب کاهش قابل توجه درآمدهای مالیاتی دولت و تحمیل فشار مضاعف بر سایر مودیان مالیاتی شده است.
برای رفع این مشکل، دولت اقدامات مهمی را اتخاذ کرده است که یکی از مهمترین آنها، تاسیس و راهاندازی سامانه مودیان مالیاتی بوده که در قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، مورد تصریح قانونگذار قرار گرفته است. بر اساس این قانون، برخی از مودیان مالیاتی، ملزم به ثبتنام در این سامانه و انجام تکالیف قانونی مربوط به آن، از قبیل ارسال صورتحساب الکترونیکی بوده و در صورت عدم انجام این تکالیف، با ضمانت اجراهای مقرر در قانون مواجه خواهند شد.
سامانه مودیان مالیاتی؛ یک سامانه آنلاین با آدرس (tp.tax.gov.ir) است که توسط سازمان امور مالیاتی بهمنظور ثبت مشمولان مالیاتی، ارسال اظهارنامه مالیاتی و اطلاعات مربوط به مالیات برای سازمان مالیاتی و همچنین دریافت اطلاعات و مستندات از طرف سازمان مالیاتی ایجاد شده است.
در واقع این سامانه در جمعآوری مالیاتها و بدهیهای مالیاتی از طریق اینترنت، به دولت کمک میکند تا از فرآیند سادهتر و ایمنتری برخوردار شوند. همچنین این سامانه آنلاین به کاربران امکان میدهد تا از طریق اینترنت مالیات خود را پرداخت کنند. هدف از ایجاد این سامانه، سهولت و ایمنی در پرداخت مالیات است.
براساس متن بند ج ماده 1 قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان:
«کلیه صاحبان مشاغل (صنفی و غیر صنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصلهای 4 و 5 باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 12/03/1366 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، مشمول این قانون هستند. در این قانون هرگاه از واژه مودی استفاده میشود، مراد اشخاص مشمول است؛ مگر خلاف آن تصریح شده باشد»
بنابراین کلیه صاحبان مشاغل صنفی و غیرصنفی و اشخاص حقوقی ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی هستند؛ برای مثال:
لطفا توجه داشته باشید که لیست بالا تنها یک فهرست کلی است و ممکن است در مواردی خاص، افراد دیگری نیز موظف به ثبتنام در سامانه مودیان مالی باشند.
به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی و با تصویب هیئت وزیران و تبصره ماده 2 قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مالیاتی حقوقی ، مودیانی که کالا و خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده ارائه میکنند و همچنین مودیانی که به علت ماهیت کسبوکار آنها، امکان عضویت در سامانه و صدور صورتحساب الکترونیکی را ندارند، از ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی معاف هستند؛ از جمله:
مشمولین قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ، اگر نسبت به ثبت نام در سامانه مودیان اقدام نکنند، جریمه عدم ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی ، مشمول جریمهای به میزان 10 درصد فروش انجام شده از این طریق و یا 20 میلیون ریال (هر کدام که بیشتر باشد) میشوند. همچنین از کلیه معافیتها، نرخ صفر و مشوقهای مالیاتی قانون مالیاتهای مستقیم محروم خواهند شد
طبق ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ، در صورتی که مودی در سامانه مودیان ثبت نام کند، اما نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام ننماید، مشمول جریمهای به میزان 10 درصد فروش انجام شده از این طریق و یا 20 میلیون ریال (هر کدام که بیشتر باشد) میشود.
خیر. این سوال متداولی است که برای بسیاری از مودیان پیش میآید. تنها فروشندگان ملزم به ثبت فاکتورهای خود در سامانه مودیان هستند و خریداران تنها وظیفه دارند که فاکتورها را طی بازه زمانی 30 روزه تایید یا رد کنند.
سامانه مودیان یکی از مهمترین ابزارهای ارتباطی و تعاملی میان دولت و مردم است و به دلیل تسهیل و تسریع امور بین دولت و تعداد بسیار زیادی از مردم، دارای مزایای متعددی است که برخی از آنها عبارتند از:
افزایش سرعت: با استفاده از سامانه مودیان مالیاتی، ارسال اطلاعات مالی و مالیاتی به سازمان امور مالیاتی به صورت آنلاین انجام میشود، لذا سرعت ارائه اطلاعات بسیار بالا میرود.
افزایش دقت: با توجه به وجود سیستم نرم افزاری و مراحلی که برای ارسال و تأیید اطلاعات برای طرفین دیده شده است، خطای انسانی به حدأقل میرسد و دقت در ارائه اطلاعات بسیار افزایش مییابد.
شفافیت: در این سامانه، مشخصات دقیق و بروز اشخاص (حقیقی و حقوقی) همراه با اطلاعات مالی آنها برای دولت قابل دسترس است که این امر باعث شفافیت بیشتر در امور مالی و مالیاتی میشود.
کاهش هزینهها: با استفاده از سامانه مودیان، هزینههای مربوط به ارسال مکاتبات، حضور در دفاتر مالیاتی، مصرف کاغذ و موارد مشابه به شدت کاهش پیدا میکند.
جلوگیری از تقلب: در سامانه مودیان، اطلاعات مالی و مالیاتی شهروندان به صورت آنلاین به سازمان امور مالیاتی و دولت ارسال میگردد و همزمان از طریق درگاهها و پنجرههای واحد چند سازمان متولی دیگر اعتبارسنجی میشود. این روش از تقلب در ارائه اطلاعات مالی و مالیاتی جلوگیری خواهد کرد.
سهولت در پرداخت: با استفاده از سامانه مودیان مالیاتی، پرداخت مالیات به صورت آنلاین بسیار ساده و سریع انجام میشود. این سامانه به کاربران امکان میدهد تا در هر زمان و مکانی که بخواهند، مالیات خود را پرداخت نمایند.
پیادهسازی سامانه مودیان مالیاتی و اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان چند تغییر مهم و قابل توجه نیز به همراه داشته که ذکر آنها برای مودیان مالیاتی مهم و قابل توجه است. این موارد عبارتند از:
طبق مصوبه قانون، مهلت ارسال صورتحساب در سامانه مودیان مالیاتی تا تاریخ ۳۱ تیر ماه سال جاری تمدید شد. البته این ضرب الاجل برای آن دست از فاکتورهای الکترونیکی است که از تاریخ ۱ آبان ماه سال ۱۴۰۱ صادر شدهاند. شما با مراجعه به کارپوشه خود و چککردن تاریخ صادر شدن صورتحساب مربوطه، میتوانید نسبت به ارسال فاکتورهایی که از این تاریخ صادر شدهاند، اقدام کنید.
براساس تبصره بند ب ماده پنج قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، خریداران ۳۰ روز مهلت دارند نسبت به پذیرش و یا عدم پذیرش صورتحسابهایی که صادر شده است، اقدام کنند. پس از به پایان رسیدن این تاریخ، همان صورت حسابی که صادر شده است، به صورت تایید شده در نظر گرفته میشود.
همچنین باید توجه کنید که مهلت ارسال هفت روزه برای ارسال صورتحساب الکترونیکی را مد نظر داشته باشید. مهمترین نکتهای که در این بین وجود دارد این است که: این هفت روز به صورت تقویمی حساب میشود. منظور این است که روزهای تعطیل رسمی، جمعه و… هم در این هفت روز محاسبه میشود. پس حتما نسبت به ارسال صورتحساب الکترونیکی خود در این تاریخ توجه کنید.