محاسبه مالیات بر پایه کارتخوان، درست یا غلط؟
در حال حاضر نزدیک به ۱۴ میلیون دستگاه pos در کشور فعال است، این در حالی است که در سال گذشته بنا بر اظهارات مسئولان سازمان امور مالیاتی، ۳.۵ میلیون اظهارنامه به این سازمان ارائه شده است.بر اساس قانون پایانههای فروشگاهی، کلیه دستگاههای pos باید دارای یک پرونده مالیاتی باشند، البته دستگاههای pos خیریهها و هیئتهای مذهبی نیز باید بهصورت دقیق شناسایی شوند و از سایر دستگاهها جدا شوند.
همچنین کلیه افرادی که دارای پرونده مالیاتی بوده باید حساب شخصی و تجاری خود را تفکیک و حساب تجاری خود را به سازمان امور مالیاتی معرفی کنند، از سوی دیگر مقررات مبارزه با پولشویی نیز با توجه به وضعیت اشتغال افراد، محدوده میزان تراکنش مشخصی برای حسابهای شخصی در نظر گرفته است که بهنوعی این مقررات نیز اقدام تکمیلکننده برای هدفمندتر شدن تور مالیاتی محسوب میشود.
به بیان دقیقتر ازآنجاییکه تمامی افرادی که دارای فعالیتهای اقتصادی هستند، شمارهحساب تجاری خود را به سازمان امور مالیاتی معرفی کردهاند، سازمان امور مالیاتی قادر است با رصد تراکنش و دستگاه pos بهصورت کاملاً شفاف و دقیق مالیات را وصول نماید و اظهارنظر مسئولین سازمان امور مالیاتی و کارشناسان نیز بیانگر آن است که در صورت اجرای دقیق مواد این قانون، درآمدهای مالیاتی کشور ۳ تا ۵ برابر خواهد شد.
نکته جالبتوجه در خصوص اجرای قانون پایانههای فروشگاهی به بحث مٌمیزان مربوط بوده است به گونهای که با اجرای این قانون بسیاری از اظهارنامهها بدون دخالت ممیز و صرف زمان و هزینه برای سازمان امور مالیاتی رسیدگی میشود و مؤدی بهمانند شیوه سنتی درگیر مسائل با ممیز نخواهد بود.
محاسبه مالیات بر اساس کارتخوان، درست یا غلط؟!
بنا بر اظهارات مسئولان سازمان امور مالیاتی برای محاسبه مالیات مشاغل ۱۴۰۰، برای نخستینبار در کنار اظهارنامه مؤدیان، اطلاعات مربوط به فعالیت کارتخوانها و درگاههای بانکی نیز ملاک عمل قرار میگیرد که قاعدتاً اقدام تحسینبرانگیزی در راستای هوشمندسازی نظام مالیاتی محسوب میشود.
البته باید به این نکته هم اشاره کرد، برای یک فعال اقتصادی خصوصاً اصناف خرد، لازم است هزینههای مالیاتی در کنار سایر شرایط کسبوکار حتیالامکان پیشبینی پذیر باشد؛ در نتیجه سازمان امور مالیاتی باید تسهیلات و تخفیفاتی برای آنها در نظر بگیرد تا شرایط خود را بر اساس آن منطبق کنند. بهعبارتدیگر معمولاً کسبه درگذشته مالیات خود را درصدی بالاتر از میزان پرداختی در سال گذشته در نظر میگرفتند اما هوشمندسازی اخذ مالیات و دسترسی سازمان امور مالیاتی از اطلاعات مربوط به گردش مالی کارتخوانها، ممکن است باعث شود مالیات بالاتری برای شخص در نظر گرفته شود و بدینترتیب محاسبات آنها را دچار اشکال کند.
همچنین سازمان امور مالیاتی باید این ملاحظه را برای اصناف در نظر بگیرد و با تدابیر خود مانع از شکلگیری رویکرد منفی به هوشمندسازی نظام مالیات شود. اتفاقی که هرچند میتوانست زودتر صورت گیرد اما در مالیات مشاغل ۱۴۰۰ انجام شد و تسهیلات و تخفیفات گستردهای برای مشاغل در نظر گرفته شد.
به گزارش مهر در روزهای اخیر رفتارهایی از سوی برخی کسبه مبنی بر جمعآوری کارتخوانها و درخواست پرداخت وجه نقد یا کارت به کارت از مشتریان مشاهده میشود که به نظر میرسد این اقدامات بهمنظور کاهش گردش حساب یا فرار از پرداخت مالیات صورت گرفته است؛ به همین منظور لازم است سازمان امور مالیاتی برای جلوگیری از استمرار این رویه تدابیر خود را پس از اعلام، اجرا کند.
به بیان دیگر سازمان امور مالیاتی با همکاری دولت، با اجرای مواد قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان نظیر صورتحساب الکترونیکی، تفکیک حساب تجاری از شخصی برای فعالان اقتصادی و … قادر خواهد بود، رویه فعلی در خصوص دریافت نقدی یا واریز به حساب را کنترل کند.
۹۵۰ هزار واحدی صنفی قرار نیست مالیاتی بپردازند
داود منظور، رئیس کل امور مالیاتی کشور در این خصوص گفت: با توجه به میزان فروش مشاغل در سال گذشته و ضرایب سود فعالیتها و با در نظر گرفتن سطح درآمد معاف در بودجه سال گذشته، از ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار واحدی صنفی که اظهارنامه خود را ارائه دادهاند، یک میلیون و ۴۱۸ هزار واحد مالیاتی کمتر از ۵ میلیون تومان داشتهاند؛ که از این مالیات متعلق به ۹۶۳ هزار واحد صنفی صفر بوده است.
بر اساس این آمار در سال جاری شاهد افزایش مبالغ اخذ شده در حوزه مالیات نبودهایم و شایعاتی که در این زمینه وجود داشته، کذب بوده است. در واقع از آنجایی که شیوه اخذ مالیات هوشمند بوده، فراریان مالیات از بیم افزایش پرداخت خود، با انتشار شایعات، به دنبال متشنج کردن اوضاع بودهاند.
با وجود اینکه عملکرد دولت در این زمینه قابل قبول بوده است، اما اجرای شیوه جدید نظام مالیاتی نیازمند عزم جدی در خصوص اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان است.
قطع کردن اتصال دستگاههای POS فاقد پرونده مالیاتی، تفکیک حسابهای شخصی و تجاری مشاغل، محدود در صدور صورت حساب الکترونیکی و محاسبه سیستمی مالیات بر ارزش افزوده از مواردی بوده که در قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان به آن اشاره شده است، که تا به امروز بخشی اعظمی از آن محقق نشده است، البته وزیر اقتصاد در روزهای اخیر ابراز امیداواری کرد تا سامانه مؤدیان در تیر ماه رونمایی شود، با این وجود روند موجود بیانگر آن است که برخی از مواد قانونی نظیر محدود در صدور صورت حساب الکترونیکی حداقل تا پایان سال اجرایی نخواهد شد.
۱۴۰۱/۰۷/۰۷، ۱۲:۲۳:۳۹ 1261